Waar staat ons team voor?

Het TU Delft Solar Boat Team is een van de Dreamteams van de TU Delft. Ons team bestaat uit 23 ambitieuze studenten van elf verschillende studierichtingen. In één jaar tijd doorlopen wij het proces van ontwerpen, produceren en tenslotte racen van een boot die vaart op groene energie. Ons team zet zich elk jaar volledig in om de toepassingen van onze geavanceerde technologieën laten zien op spectaculaire races.

Al 15 jaar lang hebben wij de maritieme industrie geïnspireerd met onze vliegende zonneboten. Het 2021 team de grote stap gezet met het project Hydro Motion. Zij ontwikkelde de eerste vliegende boot die vaart op waterstof! Het 2022 Solar Boat Team gaat verder met dit project, wij ontwerpen dit jaar een boot geoptimaliseerd voor waterstof. Met deze boot zullen we, als kers op de taart racen in de Monaco energy boat challenge; Open Sea Class.

Dit project geeft onze studenten de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen en te leren hoe het is om in een multidisciplinair team samen te werken aan een ambitieus doel. Gedurende één jaar ontwikkelen zij zich op meerdere vlakken en doen vaardigheden op waar zij de rest van hun professionele carrière profijt van hebben. Met ons team leiden wij de toekomstige generatie ingenieurs op.

Onze missie!

Met ons project willen wij samen met de maritieme sector werken aan een versnelling van de overgang naar groene energie. Er valt nog veel te winnen in deze sector en door samen met de maritieme wereld na te denken en te innoveren op het gebied van duurzaamheid dragen wij bij aan een betere en groenere toekomst. Want alleen samen kunnen we verandering teweeg brengen.

Geschiedenis

0

Teams

zijn er geweest in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team

0

Boten

zijn er gebouwd in de geschiedenis van het TU Delft Solar Boat Team

Al 15 jaar zet ons team zich in voor een groene toekomst door het bouwen van duurzaam aangedreven boten. Dit jaar neemt het 2021 team een sprong in het diepe met het project Hydro Motion. Wij bouwen onze eerste boot die vaart op waterstof. Om de potentie en de kracht van waterstof te laten zien, zal onze boot racen tijdens de wereldkampioenschappen op de open zee in Monaco. Voorafgaand aan de overstap naar waterstof, kent ons team een rijke geschiedenis. Jarenlang hebben wij boten gebouwd die varen op zonne-energie; solar boats, vandaar onze naam.

In 2005 richtte een aantal Maritieme Techniek studenten het TU Delft Solar Boat Team op. Het jaar erna werd het winnen van de “Frisian Solar Challenge” als eerste doel gesteld én behaald. Vanaf toen werd er elke twee jaar een volledig nieuwe boot ontworpen en gebouwd die het jaar daarop geoptimaliseerd werd. Sinds 2016 ontwerpen en bouwen wij ieder jaar een geheel nieuwe boot.

In al deze jaren hebben we enorm veel ontwikkelingen doorgemaakt. We zijn altijd bezig geweest met het optimaliseren van onze boten op alle vlakken, bijvoorbeeld efficiëntie, snelheid, stabiliteit en wendbaarheid. Onze weerstand hebben we op ingenieuze manieren weten te verkleinen door de vorm van onze rompen. Later werd er door het gebruik van draagvleugels een compleet nieuwe manier van varen geïntroduceerd. Deze laten onze boten vliegen. Ze tillen de boot uit het water en verminderen zo aanzienlijk de weerstand. Verschillende innovaties en variaties zijn gebruikt, zoals een dubbele strut configuratie of juist een configuratie met 3 struts. Elk jaar worden er unieke boten gebouwd en blijven we innoveren en inspireren. Lees hieronder meer over alle jaren.