Menno Looman

Electrical Engineer

@: menno.looman@solarboatteam.nl

Ik was 16 jaar oud toen ik voor het eerst op een zeilboot mee ging varen. Het gevoel van wind, rollen en snelheid was veel intenser dan verwacht en ik was verkocht. Voor mijn bachelor heb ik gekozen voor een minor in zeiljachten. In de eerste helft leerden we de basistechnieken en leerden we ontwerpkeuzes maken. In de tweede helft werkten we in kleine groepen samen om een zeilboot van één meter lang te ontwerpen, bouwen, testen en racen. Deze werd op afstand bestuurd. Het Solar Boat Team heeft dezelfde ontwerpcyclus, maar werkt op een andere schaal en is veel professioneler.

Dit jaar neemt het Solar Boat Team deel aan de Solar Sport One-competitie. De Solar Sport One competitie heeft een strikt regelement, dus alle teams moeten zich binnen de gegeven grenzen optimaliseren. De technische uitdaging is echt interessant en om te winnen moeten we veel systemen optimaliseren en tegelijkertijd betrouwbaar genoeg blijven om te racen.

Ik heb mijn bachelor wiskunde afgerond en zal het team versterken met de kennis en vaardigheden die ik heb geleerd. In het team maak ik deel uit van de elektronica-afdeling. Alle theorieën en concepten van elektrotechniek die we gebruiken, zijn nieuw voor me, maar ik ben echt heel enthousiast om veel nieuwe principes te leren. Ik geloof dat de analytische manier van denken in combinatie met de modellerings- en programmeerervaring van wiskunde me veel zal helpen in mijn functie als software-ingenieur.

Menno Looman